skip to Main Content

Wat is suppen?

Suppen, Stand Up Paddling, Paddleboarding, Paddlesurfing, hoe je het ook noemt, het is hip, sportief en snel te leren. Het enige dat je nodig hebt is een zwemdiploma.

Bij suppen sta je op een groot board en verplaats je je met behulp van een peddel. Suppen kan je doen op vlak water zoals meren, kanalen, vaarten en rivieren. Ook wordt het gedaan op de golven op zee en ook op wild water. Je kunt het dus op veel verschillende plaatsen doen.

Voor wie is suppen?

Suppen is voor iedereen die van natuur en watersport houd. Het voor mannen en vrouwen, jong en oud. Ook is het leuk voor gezinnen, sportieve mensen, fitness freaks of personen die graag aan yoga doen.

Makkelijk om te leren?

Ben je nieuwsgierig, dan kun je het gewoon een keer proberen. In tegenstelling tot andere board sports, waar je tijden bezig bent met oefenen, is suppen snel te leren en ook eenvoudig te doen, zonder een lange instructie of cursus te moeten volgen.

Als je denkt dat je constant in het water ligt, heb je het mis, de meeste mensen vallen geen één keer. Je raakt snel vertrouwd met het board en de SUP-boards die we hebben zijn erg stabiel. Is het lekker weer, dan is het uiteraard geen probleem om even een verfrissende duik te maken, je kunt makkelijk van je SUP-board af en je komt er ook snel weer op.

Nieuw! Bekijk onze tutorial en leer nu al de basisvaardigheden van het suppen!

Geniet van Nationaal Park Weerribben-Wieden!

Als je aan het SUP-board gewend bent, kun je een relaxed tempo aanhouden, of je bent sportief en gaat probeert zo snel mogelijk een bepaalde afstand of route doen.
Ook hoef je niet de gehele tijd te staan, je kunt op je knieën gaan, of je gaat op het board zitten. Ook kun je op het board gaan liggen en bij mooi weer al dobberend van het zonnetje genieten.

Zodra je aan het peddelen bent en je slag te pakken hebt, kun je de schitterende omgeving van Nationaal Park Weerribben-Wieden gaan verkennen. Doordat je staat kun je mooi over het riet heen kijken en heb je een prachtig uitzicht.  

Suppen Weerribben-Wieden

Geschiedenis van het suppen

Suppen is een sport die afkomstig is uit Hawaï. Het bestaat eigenlijk al duizenden jaren, maar als sport is het pas sinds 2005 enorm in opkomst en sindsdien zijn de eerste races en kampioenschappen een feit. Suppen is een sport die nu ook als recreatieve activiteit explosief groeit in heel veel landen, waaronder in Nederland. Het is nu zelfs de snelst groeiende watersport ter wereld!

Elfstedentocht

We kennen uiteraard allemaal de Elfstedentocht, de tocht der tochten als het om schaatsen gaat. Er zijn ook andere manieren om deze tocht te voltooien en één daarvan is met een SUP-board! Sinds 2011 wordt ‘De ultieme uitdaging’ als het om peddelen gaat georganiseerd. Dit 5-daagse evenement van 220 kilometer brengt je langs alle 11 steden en wordt zowel in wedstrijd- als tourvorm gedaan. De SUP11citytour staat voor 2018 gepland in september.

Wist je dat…

Je zelfs yoga, pilates en krachttraining kunt doen op een SUP-board?

Je SUP-peddel 20 tot 26 centimeter langer moet zijn dan je lichaamslengte?

Je tijdens een uur suppen wel tussen de 400 en 1000 kilocalorieën kunt verbranden?

Er bij het suppen verschillende manieren zijn om bochten te maken?

Jaarlijks de Elfstedentocht (220 KM) voor suppers wordt georganiseerd?

Suppen een uitermate geschikte sport is om aan je conditie en lichaam te werken?

Suppen is een goede workout!

Het suppen geeft je een full-body workout, omdat je de meeste spieren in je lichaam erbij gebruikt. In de eerste plaats ben je tijdens het suppen vaak bezig om in balans te blijven, waarbij je veel je buikspieren gebruikt. Bij het voortbewegen maak je ook gebruik van een groot aantal andere spieren zoals (natuurlijk) je armspieren maar ook je borstspieren, rugspieren en schuine buikspieren. En, je zou het misschien niet verwachten, maar bij het suppen gebruik je je beenspieren meer dan je denkt. Om je balans en evenwicht te vinden, spannen zich automatisch alle spieren in je benen aan: je bilspier, kuitspier, dijbeenspier en de spieren in je scheenbenen worden op die manier allemaal getraind.

Suppen is ook erg goed voor je conditie, in plaats van hardlopen of fietsen kun je net zo goed een stuk gaan suppen en je traint nog extra je spieren ook!

Suppen is dus een sport waarbij je heel veel calorieën kunt verbranden!

Back To Top